“Ik wou geen mensen vermoorden. Ik wou terug naar school en leren”

Amare (14) laat zijn naam noteren door twee klasgenootjes die een voetbalteam willen vormen. De volgende dag staat hij met een groepje jongens te wachten aan het voetbalveld, maar in plaats van met een tegenstander, dagen de klasgenootjes op met leden van al-Shabaab, een extremistische gewapende groepering. “Ze namen ons alle zestien mee en zeiden dat ze jihadi’s, islamitische strijders, van ons zouden maken.” Al-Shabaab trainde de jongens en zette hen daarna gedwongen in aan het front.
door Lien Santermans 

Kindsoldaten in Somalië

Het aantal kindsoldaten in Somalië blijft toenemen. (Foto Flickr: eworm)

Amares verhaal is geen uitzondering. Kindsoldaten zijn niet nieuw in Somalië,  maar de schaal waarop gewapende milities de laatste jaren kinderen rekruteren, is ronduit zorgwekkend. Dat blijkt uit een recent rapport van Human Rights Watch (HRW).

Kinderen zijn het grootste slachtoffer van de verontrustende humanitaire situatie in Somalië. Het land wordt reeds lange tijd geteisterd door conflict, droogte en hongersnood en de meeste ngo’s zijn er intussen vertrokken.

Ontvoerd
Kinderen zijn nergens meer veilig: op school, op de speeltuin, op het voetbalveld, zelfs thuis kunnen ze ontvoerd worden. Al-Shabaab schakelt kinderen in om hun vrienden in de val te lokken en hen over te leveren aan de militie in ruil voor wat geld of eten.

“Al-Shabaab beval mijn oudste broer om mee te komen. Hij weigerde, waarop ze hem onthoofden. Hij was 16. Ze lieten zijn hoofd achter voor ons huis.”

Ouders die hun kind trachten te beschermen of kinderen die weigeren om mee te gaan, worden gemarteld, onthand of onthoofd. “Al-Shabaab beval mijn oudste broer om mee te komen. Hij weigerde, waarop ze hem onthoofden. Hij was 16. Ze lieten zijn hoofd achter voor ons huis.” (Deka, 13, El Ashabiya)

Trainingskampen
De ontvoerde kinderen ondergaan zware fysieke trainingen, leren omgaan met wapens en worden onderworpen aan religieuze en politieke indoctrinatie in de trainingskampen. Ze verblijven er in kleine cellen met gebrekkige hygiëne en overleven op een hongerrantsoen.

Al-Shabaabstrijders gebruiken de jongens als menselijk schild of laten ze ondersteunende taken uitvoeren aan het front. Ze dragen munitie, water en voedsel, verwijderen gewonden en lichamen en worden uitgezonden als spion. De jongens worden ook ingezet als zelfmoordterroristen om gebouwen van de overgangsregering TFG te viseren. De meisjes moeten huishoudelijke taken uitvoeren zoals koken en schoonmaken. Velen van hen worden verkracht of gedwongen om met een al-Shabaabstrijder te trouwen.

Ontsnappen
Zelfs wanneer de kinderen kunnen ontsnappen, zijn ze nergens veilig. Uit angst om opnieuw ingelijfd te worden door een van de vele gewapende groeperingen in het land, duiken ze onder of vluchten ze naar buurland Kenia. In eigen land lopen ze immers het risico vermoord te worden door al-Shabaabstrijders. Wanneer ze in handen van de overgangsregering TFG terechtkomen, worden ze ondervraagd en opgesloten, in plaats van beschermd. Ook het regeringsleger heeft kinderen in zijn rangen, zij het vermoedelijk minder dan al-Shabaab.

HRW waarschuwt dat de huidige generatie kinderen verloren dreigt te gaan aan de gevolgen van dit conflict, als zij niet snel bescherming en degelijk onderwijs krijgen.

De straffeloosheid waarmee deze mensenrechtenschendingen plaatsvinden in Somalië, baart Human Rights Watch grote zorgen. De organisatie roept alle partijen in het conflict op om de schendingen van het oorlogsrecht te stoppen. Vooral de rekrutering van kindsoldaten en de aanvallen tegen burgers moeten onmiddellijk ophouden. HRW waarschuwt dat de huidige generatie kinderen verloren dreigt te gaan aan de gevolgen van dit conflict, als zij niet snel bescherming en degelijk onderwijs krijgen.

De namen van de kinderen werden door de redactie gewijzigd.

Advertenties

Een Reactie op ““Ik wou geen mensen vermoorden. Ik wou terug naar school en leren”

  1. Pingback: ‘Ik wou geen mensen vermoorden. Ik wou terug naar school en leren’ « Zonder Graten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s