Louise-Marie strijdt verder tegen asbest

Exact vijf jaar geleden vond er in Louise-Marie (Oost-Vlaanderen) een stille protestmars plaats tegen de komst van een asbeststort. Het West-Vlaamse afvalbedrijf OB&D had toen groen licht gekregen van de provincie. Tot op vandaag is het echter nog onzeker of het stort er komt. Tijd om eens op de koffie te gaan bij de voorzitter van de vzw ‘Louise-Marie tegen Asbest’.
door Gunther Malin

“Ik heb absoluut vertrouwen in de beslissing van Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege. De Raad van State heeft immers niet negatief geoordeeld over de tegenargumenten van voormalig minister Crevits. Haar argumentatie moet gewoon beter geformuleerd worden”, klinkt het hoopvol bij voorzitter Geert Decloedt. Sinds juni 2011 liggen de adviezen rond de milieuvergunning voor het asbeststort bij minister Schauvliege. “Ik vermoed dat haar uiteindelijke beslissing binnenkort zal volgen”, denkt de voorzitter.

Lichtzinnige beslissing
Aanvankelijk kreeg het West-Vlaamse afvalbedrijf OB&D groen licht van de provincie Oost-Vlaanderen. “Ondanks de bezwaren van het stadsbestuur van Ronse, gaf de provincie toestemming voor het asbeststort. Ze stelde wel enkele voorwaarden, maar goed. Dat is als zeggen tegen de stroper: ‘Je moet zien dat je niet te veel konijntjes vangt'”, klinkt het bij Decloedt.

Louise-Marie protesteert tegen asbest

Louise-Marie protesteert tegen asbest (Foto: vzw 'Louise-Marie tegen Asbest')

Momenteel is er al een klein stort, maar enkel voor inert afval, zoals onschadelijk steengruis. De vergunning daarvoor liep tot eind vorig jaar, maar werd intussen verlengd. De aanvraag voor een asbeststort was dus bedoeld om een deel van het huidige stort te reserveren voor asbest. “Een kwart van het stort willen ze opvullen met asbest. De capaciteit is dus zeer beperkt. Bovendien keurde de provincie het goed, zonder echt te weten hoe het bedrijf te werk zou gaan”, zegt de voorzitter. Hij noemt het frappant hoe gemakkelijk het afvalbedrijf een vergunning bekwam bij de provincie.

Verenigt u!
“Op een zaterdagmiddag kreeg ik telefoon van een buurtbewoner. Hij was langs het stort gewandeld en had een geel bordje zien staan. Toen hij dat voorlas, maakte ik me nog geen zorgen. Pas toen ik later zelf meer informatie ging zoeken, wist ik dat het eigenlijk om asbest ging”, herinnert Decloedt zich.

“De capaciteit van het stort is zeer beperkt. Bovendien keurde de provincie het goed, zonder echt te weten hoe het bedrijf te werk zou gaan”

Vanaf dan begon de vzw ‘Louise-Marie tegen Asbest’ vorm te krijgen. In 2007 organiseerden twee inwoners een stille protestmars die heel wat volk lokte. Steeds meer mensen wilden hun steentje bijdragen en toen de zaak naar de Raad van State verhuisde, verenigden ze zich onder de huidige vzw. “De hele procedure kostte heel wat geld en dan is een vzw de beste oplossing”, verklaart voorzitter Decloedt.

Haar financiering haalt de vzw volledig uit eigen evenementen. “In de streek is de vzw heel populair. Alle inkomsten gaan voornamelijk naar advocatenkosten”, aldus Decloedt.

Ongunstige ligging
De voorzitter van de vzw ‘Louise-Marie tegen Asbest’ somt allerlei redenen op waarom een asbeststort naast het Muziekbos een slecht idee is. De beperkte capaciteit van een eventuele asbestkuil is er slechts een van.

“Het Muziekbos is een vrij toeristisch stuk van de Vlaamse Ardennen. Een asbeststort hoort daar dus niet thuis”

Behalve de capaciteit, is vooral de ligging een doorn in het oog van de omwonenden. Rond het stort loopt namelijk een wandelroute waar veel sporters en jeugdbewegingen samenkomen. “Het Muziekbos is een vrij toeristisch stuk van de Vlaamse Ardennen. Een asbeststort hoort daar dus niet thuis”, zegt Decloedt. Bovendien is het Muziekbos, en dus ook het stort, vrij hoog gelegen. Als het asbest niet op de juiste manier behandeld zou worden, heeft de wind vrij spel om het te verspreiden over de hele omgeving.

Einde in zicht
Sinds juni 2011 liggen de nodige adviezen bij minister Schauvliege. Zij verklaarde eerder al tegen het asbeststort te zijn. Het is nu enkel wachten tot ze haar beslissing meedeelt. Volgens Geert Decloedt is het einde in zicht. Hij heeft het volste vertrouwen in minister Schauvliege en hoopt dat er eindelijk duidelijkheid zal komen over het stort in Louise-Marie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s