Keuze uit visuele Vlaamse ‘Delicatessen’

Zes films voor de prijs van één, dat is waar het Internationaal Kortfilmfestival Leuven (IKL) zich in specialiseert. Maar dat kwaliteit er niet onderdoet voor kwantiteit, bewijzen ze in maart nog eens met  ‘Delicatessen’, een festival vol Vlaamse kortfilms.door Suzanne Ryvers

(Foto Flickr: vipa)

De Vlaamse film wint aan populariteit en dat weten ze in Leuven ook. In het najaar organiseert het Internationaal Kortfilmfestival Leuven traditioneel een uitgebreid kortfilmfestival met een brede waaier aan filmgenres. Zelfs de animatiefilm komt er aan bod. Maar op 15 en 16 maart zijn er bij ‘Delicatessen’ enkel Vlaamse films te zien.

Selectie Vlaamse films
An De Winter van het IKL geeft een verklaring voor deze keuze: “Het is inderdaad zo dat er in het algemeen meer aandacht is voor de Vlaamse film, zeker de langspeelfilm. Maar wij merkten op ons Internationaal Kortfilmfestival dat de kijker steeds meer interesse had in de Vlaamse kortfilms. Sinds drie jaar organiseren we daarom een festival met enkel kortfilms van eigen bodem.”

Zes kortfilms zullen de revue passeren. ‘Dura Lex’, ‘The Letter’, ‘Nuru’, ‘You Will Find It’, ‘Broeders’ en ‘Beats of Love’ behandelen verschillende thema’s, van doping tot mensenhandel en natuurlijk de liefde. De selectie werd gemaakt op basis van eerdere passages op het IKL en onderscheidingen van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Het kruim van de Vlaamse kortfilm, zeg maar.

Nomadisch filmfestival
Geen nood als je de première in Leuven niet kan bijwonen. Het filmfestival reist immers nog rond langs allerhande culturele centra in Vlaanderen en Brussel. De eerstvolgende haltes zijn Gent, Haacht en Heist-op-den-berg. Valt jouw woonplaats uit de boot, dan biedt het filmfestival de mogelijkheid om het materiaal te ontlenen en zelf een voorstelling op poten te zetten. “Dat is in de loop der jaren zo gegroeid,” verduidelijkt An De Winter. “Aanvankelijk hadden we vooral contact met voor ons bekende organisaties, zoals Sphinx in Gent. Maar sinds dit jaar voeren we meer uitgebreide promotie voor ons filmfestival en het concept is echt aan het groeien. We werken nu zelfs samen met een Cultureel Centrum in Wevelgem. Dat is heel fijn om te zien.”

Genre op zich
De kortfilm krijgt steeds meer aandacht en dat is een positieve evolutie voor wie ervan houdt op één avond te worden ondergedompeld in verschillende sferen. Houd de programmatie van CinemaZed dus in het oog als je graag meer kleine pareltjes te zien krijgt.

Als afsluiter een korte reportage van Koppen over de Vlaamse kortfilm, inclusief interviews met de makers van ‘Broeders’ en Michaël Roskam, die ooit begonnen is met jawel, een kortfilm.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s