Asma al-Assad: Glamoureuze first lady van brandend Syrië

Ze liet Groot-Britannië achter zich om de echtgenote te worden van Bashar al-Assad, de controversiële president van Syrië. Terwijl haar volk lijdt onder het gewapende conflict, staat Asma al-Assad (36) haar echtgenoot bij met een stralende glimlach, op torenhoge designerhakken.
door Sarah Verbeke 

Asma al-Assad groeit op in Acton, nabij Londen, waar ze bij vrienden bekend staat als Emma. Als kind gaat ze naar een lokale staatsschool en in 1996 behaalt ze aan het Londense King’s College een bachelor in computerwetenschappen en een diploma Franse literatuur. De eerste jaren na haar studies timmert de ambitieuze Asma aan een carrière bij de Amerikaanse investeringsbank J.P. Morgan in de Britse hoofdstad.

Asma al-Assad. (Foto: Flickr)

Syrië lonkt
Haar ontmoeting met Bashar al-Assad zal die financiële loopbaan echter in de kiem smoren. De zoon van de toenmalige Syrische president was een bekende van Asma’s vader, die hem adviseerde bij de start van zijn medische studies in Londen. Wanneer Assads vader in 2000 sterft, twijfelt Asma geen moment en verkast ze voorgoed  naar Syrië om er een maand later te trouwen.

 “Een opmerkelijke vrouw, erg intelligent, een waardevolle verschijning naast haar echtgenoot en een moderniserende kracht” (Gaia Servadio, Londense journalist)

Glamourqueen en ijsbreekster
Asma al-Assad blijkt allesbehalve de traditionele presidentsvrouw uit het Midden-Oosten te zijn. Ze is ruimdenkend, extravert en een stuk progressiever dan haar nieuwe thuisland. Zo had ze al een Facebook-pagina toen die sociale website nog verboden was in Syrië. Haar indrukwekkende collectie designerkledij inspireert Vogue trouwens tot het epitheton “de roos in de woestijn”. Fans houden zelfs een blog bij over Asma’s opmerkelijkste outfits.

 “Ze geloofde dat ze met haar liefdadigheidswerk het gezicht van Syrië kon veranderen. Maar het probleem was dat ze, ondanks haar initiële goede bedoelingen, moest werken in een rot en corrupt systeem.” (National Post)

Na haar huwelijk met Assad wordt de moeder van drie vrij snel gebombardeerd tot “het progressieve gezicht van het nieuwe regime” en ze blijkt die rol aanvankelijk ook waar te kunnen maken. Asma profileert zich als het menselijke gezicht van de Syrische dictatuur en brengt een golf van modernisering teweeg in het land. Door haar steun aan goede doelen, vooruitstrevende visie op vrouwenrechten en onderwijs en haar ravissante verschijning wordt ze al snel vergeleken met wijlen prinses Diana. De first lady wordt dan ook vaak ingezet als “ijsbreekster” bij gevoelige aangelegenheden, zoals toen ze in 2009 in haar eentje Barack Obama ontving in Damascus.

Bashar & Asma al-Assad. (Foto: Flickr)

Glansloze Marie-Antoinette
De laatste maanden vergelijken de media Asma al-Assad echter steeds vaker met een andere legendarische staatsvrouw, Marie-Antoinette. Bloggers en journalisten spuien kritiek op de presidentsvrouw die haar man lachend bijstaat terwijl hij zijn land naar de verdoemenis helpt. “Bashars vrouw en kinderen juichen papa de dictator toe”, klinkt het smalend op Twitter. Anderen suggereren dat de Britse overheid de paspoorten van Asma en haar ouders – “die oorlogsmisdadigers” – moet intrekken, zodat ze enkel nog de Syrische nationaliteit hebben.

Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog is het stil rond Asma al-Assad. Een jaar geleden riep ze haar volk nog op om open te staan voor kennis, vooruitgang en jeugdige ambitie. Vandaag liggen de Syriërs die haar advies ter harte namen bloedend op straat. De ondernemende, ruimdenkende presidentsvrouw is nu nog slechts een stil rekwisiet op het podium van haar echtgenoot. Asma kan aansluiten bij het glansloze rijtje first ladies uit het Midden-Oosten, als “het aanvaardbare gezicht van een minder aanvaardbare realiteit”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s