Belspelletjes afgevoerd, maar astro-tv is oké?

Dankzij de jongens van Basta werden in januari 2011 de verguisde belspelletjes abrupt van het Vlaamse scherm gehaald. Andere dubieuze formats als Astro TV en AstroContact kunnen vandaag echter nog dagelijks bekeken worden op commerciële zenders. Afgelopen zomer beloofde minister van Media Ingrid Lieten maatregelen te nemen tegen dergelijke malafide praktijken, maar het blijft wachten op actie.
door Sarah Verbeke

Exact vijf jaar geleden, pakte Het Nieuwsblad uit met het artikel “Belspel bedot onze kijkers”  dat inging op het belspelschandaal dat toen woedde in Nederland en Groot-Brittannië. Endemol, de producent van die spelletjes, kwam er immers in nauwe schoentjes te zitten nadat meermaals werd vastgesteld dat het bedrijf de Nederlandse en Britse tv-kijkers misleidde en geld aftroggelde.

Maxime De Winne ging voor Basta undercover als belspelpresentator (Foto Flickr: dwimp)

Einde van het belspeltijdperk
Ook in Vlaanderen groeit de argwaan tegenover de belspelletjes zienderogen, tot in januari 2011 de jongens van het televisieprogramma Basta  het onmogelijke doen. Via een “mol” leggen ze de ware bedoelingen van de programmamakers bloot en de spelletjes worden opgedoekt, tot opluchting van duizenden verontwaardigde kijkers. Het einde van het belspeltijdperk lijkt nabij, zeker wanneer minister van Media Ingrid Lieten in de zomer van 2011 belooft het Mediadecreet te wijzigen om tv-kijkers te beschermen tegen dergelijke programma’s.

“De belspelletjes zijn definitief van het scherm verdwenen, maar vreemd genoeg mogen andere dubieuze formats als Astro TV en AstroContact nog steeds de gaatjes vullen in de tv-roosters van commerciële zenders. Kan dat zomaar?”

Maatregelen
Vandaag is de storm gaan liggen. De belspelletjes zijn definitief van het scherm verdwenen, maar vreemd genoeg mogen andere dubieuze formats als Astro TV en AstroContact nog steeds de gaatjes vullen in de tv-roosters van commerciële zenders. Kan dat zomaar? En waar blijven de beloofde maatregelen?

De persdienst van minister Lieten is formeel: de belspelletjes en astrotelevisie worden aangepakt, maar dat is geen sinecure. Zo kan de minister geen verbod instellen tegen die programma’s, want dat is voer voor de federale overheid en de Kansspelcommissie. Ze is wél bij machte om de uitzending ervan verbieden door het Mediadecreet te wijzigen, en dat proces is volop aan de gang.

Minister van Media Ingrid Lieten (Foto Flickr: Ingrid Lieten)

Persverantwoordelijke Lot Wildemeersch legt uit: “Afgelopen vrijdag stond de tweede principiële goedkeuring van het Mediadecreet op de agenda van de Vlaamse regering. Nu moet het decreet nog eens langs de Raad van State en dan opnieuw naar de regering voor een definitieve goedkeuring.” Pas wanneer het parlement tenslotte haar fiat geeft voor het aangepaste decreet, zal het uitzenden van belspelletjes en astrotelevisie  op de Vlaamse zenders verboden worden.Eerlijke televisie
Dat astroprogramma’s  ondanks hun bedenkelijke imago nog steeds op het scherm zijn, is de keuze van de zenders. Toch zijn die uitzendingen wellicht hetzelfde lot beschoren als hun even dubieuze collega’s, de belspelletjes. Minister Lieten hoopt de wijziging van het Mediadecreet tegen het begin van de zomer af te ronden om de Vlaamse kijker zo eerlijkere en betrouwbare televisie te garanderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s