Joachim Gauck, van dissident naar president

Dissident, protestantse dominee, burgerrechtenactivist, politicus en “Stasi hunter”, Joachim Gauck (72) is het allemaal geweest. Sinds gisteren kan hij ook de titel van Duits bondspresident aan dat lijstje toevoegen.
door Lien Santermans

Joachim Gauck, de nieuwe bondspresident

Joachim Gauck wordt Duits bondspresident (Foto Wikimedia: Tohma)

Anticommunist
Gaucks moeilijke jeugd in de DDR beïnvloedt zijn politieke bewustzijn sterk. Het Oost-Duitse regime discrimineerde zijn familie omwille van haar dissidente houding en stuurde Gaucks vader naar een werkkamp in Siberië. “Toen ik negen was, wist ik al dat het communisme een onrechtvaardig system is”, aldus Gauck. Hij bleef zich steeds tegen het communisme verzetten en schreef tal van boeken over de misdaden van communistische regimes in Europa.

Van dominee en burgerrechtenactivist naar politicus
Gauck studeerde theologie en werd dominee in de protestantse kerk. Oorspronkelijk ambieerde hij een carrière als journalist, maar zijn aanvraag om germanistiek te studeren werd afgekeurd. Tijdens zijn jaren als dominee, bleef hij actief als burgerrechtenactivist en tijdens de revolutie in 1989 wierp hij zich op als spreker van de vrijheidsbeweging. Vlak na de val van de Berlijnse Muur, ruilde Gauck zijn functie als dominee in voor een politieke carrière.

“Hij zal in tijden van crisis aantonen dat het altijd de moeite loont om nieuwe paden te betreden.”

Als Oost-Duitser heeft hij ervaren hoe de realiteit vlug en ingrijpend kan veranderen. Hij laat zich dan ook niet afschrikken door tegenstand. Dit bewees hij toen hij de Stasi-archieven openbaar maakte, wanneer hij in 1990 het onderzoek naar de misdaden van het regime leidde. Oost-Duitse schrijfster Jana Hensel gelooft dan ook dat Gauck in tijden van crisis zal aantonen dat “het altijd de moeite loont om nieuwe paden te betreden en andere uitwegen te zoeken.”

“A leftwing liberal conservative”
Gauck noemt zichzelf “noch rood, noch groen, gewoon Joachim Gauck.” De charmante en welbespraakte politicus heeft een groot moreel gezag en neemt geen blad voor de mond. Hij staat dan ook bekend voor zijn scherpe humor. Ook vindt hij het belangrijk dat de burgers zelf politiek actief worden en riep hij hen op om “uit hun hangmat van consumentisme op te staan.”

“Ik ben bang voor een modern type politicus, dat volledig afziet van inhouden.”

Joachim Gauck is een bijzonder nuchter en pragmatisch man, die ook van de politiek meer rationaliteit eist. Zo verwijt hij de regering-Merkel belangrijke politieke beslissingen te laten afhangen van de gevoelssituatie van de natie. Volgens Gauck mag de angst voor een verkiezingsnederlaag de politieke besluiten nooit sturen: “Ik ben bang voor een modern type politicus, dat volledig afziet van inhouden.”

In de internationale media klinkt ondertussen niets dan lof over Gauck. The Independent verwijst naar hem als “de Duitse Nelson Mandela” en bondskanselier Merkel beschrijft hem als “een ware leraar van democratie en een onvermoeibare advocaat van vrijheid en gerechtigheid.” De verwachtingen zijn dus hoog gespannen nu Gauck de taak op zich neemt het vertrouwen in het presidentsambt te herstellen.

______________________________________________________________ 
Joachim Gauck volgt Christian Wulff op als Duits bondspresident. Wulff trad vorige maand af na beschuldigingen van belangenvermenging. De twee streden in 2010 reeds voor de presidentstitel. Wulff haalde het toen dankzij de steun van Angela Merkel, maar Gauck bleef de favoriet van het volk. De krant Bild beschreef hem dan ook als “de president van de harten”. Nu geniet Gauck de steun van alle partijen en de meerderheid van de Duitsers.
______________________________________________________________
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s