Linkse president vaart rechtse koers in strijd tegen misdaad in El Salvador

Eerder dit jaar stelde de Salvadoraanse president Mauricio Funes voormalig legergeneraal Francisco Ramón Salinas Rivera aan als politiehoofd. De aanstelling van de ex-militair past in de recente militarisering van het bestuur in El Salvador. Die militarisering is Funes’ antwoord op de hoge misdaadcijfers in het land. De ‘IJzeren Vuist’ van de vroegere rechtse regering lijkt zo terug van weggeweest.
door Griet Ryckeboer

De Salvadoraanse president Funes spreekt zijn Mexicaanse collega Calderon toe. Beiden willen de misdaad in hun land hard aanpakken. (Foto Flickr: Gobierno Federal)

Met de aanstelling van Salinas Rivera bekleedt opnieuw een ex-militair een hoge functie in het Salvadoraanse bestuur. Eerder benoemde Funes ex-generaal David Munguia Payes tot minister van Justitie en Openbare Veiligheid. Funes, die lid is van de linkse partij FMLN, kiest er duidelijk voor om de militaire macht in zijn land uit te breiden. Dat blijkt ook uit de groei die het leger sinds het begin van zijn ambtstermijn doormaakte. Dat breidde met maar liefst 57 procent uit. Bovendien heeft Funes het leger bevoegd met politietaken in enkele gewelddadige Salvadoraanse regio’s.

12 moorden per dag
Funes hoopt met de uitbreiding van de militaire macht op daadkrachtige wijze de lokale misdaad te kunnen bestrijden. El Salvador kent momenteel een moordcijfer van 66 op 100.000 inwoners of 12 moorden per dag, wat het land tot een van de gevaarlijkste ter wereld maakt. Minister van Veiligheid Munguia klinkt doortastend: ‘Het is mijn taak om de criminelen te plaatsen waar ze thuishoren en ze van de straat te halen.’ Hij wijt de hoge misdaadcijfers vooral aan de heersende bendes en is bereid 10.000 extra bendeleden op te sluiten.

De aanpak van Funes doet denken het “Mano Dura”-beleid van zijn voorgangers, Francisco Flores en Tony Saca van de rechtse ARENA-partij. Het IJzeren Vuist-beleid stond voor een politiek van de harde lijn, waarbij vermoedelijke misdadigers alleen al konden worden aangehouden en gevangengenomen omwille van hun uiterlijk of banden met bendeleden.

 “Funes schendt Vredesakkoorden”
De keuze van president Funes voor een sterke militaire macht in de strijd tegen de misdaad wordt uit verschillende hoeken sterk bekritiseerd. Zijn eigen partij beschuldigt hem ervan ongrondwettelijke beslissingen te nemen en de Vredesakkoorden te schenden. Die Vredesakkoorden, die in 1992 een einde maakten aan een 12 jaar durende burgeroorlog, voerden immers een strikte scheiding in tussen het leger en de politie als ordehandhavers.

‘Wanneer de Mexicanen de wet en de ordehandhaving militariseerden, bleek de behandeling erger dan de ziekte’

Experten wijzen erop dat de vroegere IJzeren Vuist-aanpak in het verleden vooral tot ongewenste resultaten heeft geleid: overbevolkte gevangenissen en bendes die vandaar uit gemakkelijk konden communiceren en zich reorganiseren. Onlangs heeft een VN-mensenrechtenpanel trouwens zijn bezorgdheid hierover geuit. Een treffende vergelijking werd gemaakt door Funes’ partijlid Roberto Lorenzona: ‘Wanneer de Mexicanen de wet en de ordehandhaving militariseerden, bleek de behandeling erger dan de ziekte.’

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van MO*.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s