Polaroid wordt poëzie: Cy Twombly in Bozar

Het fotografische werk van de onlangs overleden Cy Twombly is uniek in de hedendaagse kunstwereld. De Amerikaanse kunstenaar die vooral bekend is om zijn grote abstracte schilderijen die doen denken aan een mix van kalligrafie en graffiti, geeft wat meer van zichzelf bloot.
door Jana Struys

De tentoonstelling ‘Cy Twombly, Photographs 1951-2010’ toont een minder bekend aspect van Twombly’s oeuvre. Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel stelt meer dan honderd polaroidfoto’s tentoon die bewerkt werden met een kleurenkopieerapparaat.

Alle foto’s werden genomen met een polaroidcamera, vergroot, geprint met een speciale vorm van droogdruk en gereproduceerd in een beperkte oplage. Dit door de kunstenaar zelf ontworpen procedé geeft de foto’s een wazige glans en grove korrel. Het resultaat is beeld en kleur die aandoen als poëzie.

Dichter bij de dichter
De onderwerpen van Twombly’s foto’s zijn erg uiteenlopend. Van klassieke stillevens van bloemen tot meer intieme voorwerpen zoals zijn penselen, schilderijen en zelfs zijn pantoffels. Deze beelden brengen de bezoeker dan ook dicht bij de mediaschuwe artiest.

springtime_in_TEXAS_14

"Say Goodbye, Catullus, to the Shores of Asia Minor" (Foto Flickr: douglemoine)

De expositieruimte wordt aangevuld met enkele schilderijen van zijn hand en met het filmportret ‘Edwin Parker’ (Twombly’s officiële voornaam) door de Britse kunstenares Tacita Dean.

Voor wie het allemaal niets zegt: een bezoek aan de bozarshop loont ook de moeite!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s