“Let them get fat”: Geen sport voor Saoedische vrouwen

Ziet u er als een berg tegenop om straks weer uw loopschoenen aan te trekken voor een aantal rondjes zweten? Weet dan dat u geluk hebt.  Volgens een recent verschenen rapport van Human Rights Watch wordt het vrouwen in Saoedi-Arabië immers nog steeds verboden om te sporten. Dat lijkt niet meer van deze tijd, maar niets is minder waar.
door Sarah Verbeke

Lichaamsbeweging zou volgens de Saoedische clerus leiden tot immoraliteit en is bijgevolg uit den boze voor meisjes en vrouwen.

Het is geweten dat vrouwen in Saoedi-Arabië geen auto mogen besturen, maar dat ook sporten hen wordt ontzegd, is minder bekend. Dit verbod wortelt in de conservatieve geloofsovertuiging dat vrouwen te allen tijde hun reinheid moeten bewaren en dat mannen daarover moeten waken. Lichaamsbeweging zou volgens de Saoedische clerus leiden tot immoraliteit en is bijgevolg uit den boze voor meisjes en vrouwen. Ook groepssporten en zelfs het bijwonen van sportwedstrijden zijn onbespreekbaar.

Lichamelijke opvoeding
Sinds de jaren ’60 richt de Saoedische staat onderwijs voor meisjes in. Er stond evenwel nooit lichamelijke opvoeding op het programma, zelfs niet aan de universiteiten. Vandaag kan sport voor meisjes in sommige privéscholen, maar vaak worden die lessen niet serieus genomen. Algemeen wordt er veel meer belang gehecht aan lichamelijke opvoeding voor jongens, wat zich vertaalt in betere faciliteiten en een breder aanbod. De laatste decennia werden verschillende pogingen ondernomen om sport te introduceren op school, maar die botsten telkens op hevig protest van de (mannelijke) bevolking en werden bijgevolg afgekeurd door de regering.

Voetballende Saoedische meisjes (Foto Flickr: AsianMedia)

“Let her get fat”
Nadat ze de schoolbanken verlaten hebben, kunnen Saoedische vrouwen terecht in speciale ‘gezondheidsclubs’ waar ze ongehinderd kunnen sporten. Doordat deze clubs erg duur en schaars blijken, zijn ze echter weinig toegankelijk. Daarnaast druisen ze in tegen de sociale normen. Vrouwen mogen zich immers niet onnodig buitenshuis begeven om contact met andere mannen te vermijden, en kunnen zich vaak niet eens naar de club begeven wegens het rijverbod voor vrouwen. Andere hindernissen, zoals beperkte openingsuren en een zeer gering aanbod, zorgen ervoor dat dergelijke gezondheidsclubs compleet ontoereikend zijn. Bovendien liet de Saoedische overheid in 2009 een groot aantal van die clubs opdoeken. Veel vrouwen zijn daardoor aangewezen op thuis sporten, maar daar hebben ze vaak niet de ruimte, tijd of toestemming voor. Als antwoord op deze maatregel richtte een groep vrouwen de campagne “Let her get fat” op, die ijvert voor meer sportgelegenheden voor dames.

Experts wijzen op het belang van lichaamsbeweging voor de gezondheid van de Saoedische vrouwen, van wie minstens twee op drie overgewicht heeft.

Gezondheid
Ondanks de terughoudendheid van de conservatieve clerus en de regering, gaan steeds meer stemmen op voor de toelating van sport voor vrouwen. Experts wijzen op het belang van lichaamsbeweging voor de gezondheid van de Saoedische vrouwen, van wie minstens twee op drie overgewicht heeft.
Het Ministerie van Onderwijs zegt grootse plannen te hebben om sport voor meisjes te introduceren in de staatsscholen, maar Human Rights Watch staat kritisch tegenover die vage beloftes.  Het zou immers niet de eerste keer zijn dat de regering bezwijkt onder de druk en terugkrabbelt. Het debat rond deze problematiek komt alleszins op gang, maar het blijft wachten op gerichte acties die de discriminatie van vrouwen op sportvlak kunnen uitroeien.

                                                                                                                                                  
Dima H. (36) ging naar de staatsschool voor meisjes in Khobar, in de Oostelijke Provincie van Saoedi-Arabië. Er stond geen lichamelijke opvoeding op het programma, omdat ze volgens de leerkrachten later toch binnen zou moeten blijven om het huishouden te runnen. De enige plaats waar Dima kon bewegen was in het oude ARAMCO-oliecomplex, een enclave die vroeger in Amerikaanse handen was en waar sport voor meisjes wel was toegestaan. Ze kon er wandelen, zwemmen en voetballen met haar broers, en voelt deze momenten aan als de mooiste van haar leven. Vandaag heeft Dima helaas geen enkele mogelijkheid meer om te sporten. In haar stad is er immers geen enkele sportclub voor vrouwen, omdat de religieuze instanties die verbieden vanwege hun immorele karakter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s