De generatieclash: feit of fabel?

 1. Maandag 26 maart organiseerde studentenvereniging Politika samen met de Vlaamse Jeugdraad een debat tussen de jongerenpartijen. Hete hangijzers van de avond: is er eigenlijk wel zoiets als een generatieclash? En hoe moet het verder met onze sociale zekerheid?
  door Suzanne Ryvers 

 2. Share

  Fri, Jan 01 2010 19:00:00
 3. De avond werd ingeleid door professor Pacolet van de Leuvense onderzoeksinstelling HIVA en Ferdi De Vil van Poliargus. Hun betoog was zeer gelijkaardig. Ze zien de economie en bevolking enkel groeien, op dat vlak zou er dus alvast geen probleem mogen zijn. De pensioenen blijven gegarandeerd. Of hoe professor Pacolet het verwoordde: “Ik heb spijt dat ik in 1951 ben geboren en niet 50 jaar later.”
 4. Share
  Interessante visie van babyboomer prof pacolet op #generatiedebat: liever nu geboren dan in 1951, nu veel meer kansen.
  Mon, Mar 26 2012 16:28:30
 5. Fear, Uncertainty and Doubt

  De sprekers stelden vast dat de welvaart zal blijven stijgen, maar dat andere problemen zich op
  grotere schaal zullen manifesteren. Grotere groepen zullen in armoede vervallen
  en uitgesloten worden. De grootste uitdaging voor de komende decennia
  is daarom het bereiken van een volledige werkzaamheid. Pacolet lanceerde een oproep aan de jongeren om te ijveren voor een snelle verhoging van de pensioenleeftijd.

  Zowel Pacolet als De Ville zagen de generatieclash als een
  manier om het huidige sociale zekerheidsstelsel in vraag te stellen. Volgens Pacolet gebeurt dat al 25 jaar, door verschillende structuren,
  maar volgens hetzelfde stramien. Telkens weer wordt er door middel van
  FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) paniek gezaaid. Ook Ferdi De Ville gelooft niet in de generatieclash: “We hebben onze hoogstaande sociale zekerheid vooral aan onze ouders te danken, we gaan hen nu toch niet uitroepen tot onze vijand?”

  Debat

 6. Share
  Veel cijfers, maar benieuwd wat de jongerenpartijen ervan vinden. #generatiedebat
  Mon, Mar 26 2012 14:39:48
 7. Na de uitvoerige lezing werd het hoog tijd voor het debat. Jong Groen, Jong CD&V, Jong N-VA, Jong VLD en Animo waren vertegenwoordigd. Is er volgens de deelnemers een generatieclash? Hoe moet de (jongeren)werkloosheid aangepakt worden? Is het een optie de belastingen te verhogen? Moeten we met z’n allen gaan pensioensparen of moeten we vertrouwen op de eerste pensioenpijler?
 8. Caroline Deiteren van Jong CD&V beschouwde volledige
  werkzaamheid eveneens als de grootste uitdaging, maar ziet wel een
  generatieclash. “Het blijkt zeer moeilijk om de 50 ‘ers aan het
  werk te houden terwijl dat nodig is om de sociale
  zekerheid veilig te stellen.” De vragen van het twitterende publiek bleven niet uit.
 9. Share
  (lize) hoe hou je 60-plussers aan het werk als ze zelf niet meer aan een job geraken? #generatiedebat
  Mon, Mar 26 2012 15:08:20
 10. Renate Hufkens van Jong N-VA kon zich vinden in de oproep om langer te werken, maar meende dat ook naar de inhoud en lengte van de loopbaan moet gekeken worden.
 11. Share
  Niet fixeren op vaste pensioenleeftijd, kijken naar loopbaanduur…#generatiedebat
  Mon, Mar 26 2012 15:06:03
 12. Stijn Smets van Animo was vooral bezorgd om de stijgende armoedecijfers, zowel bij gepensioneerden als bij kinderen. “Er is dringend overleg tussen de generaties nodig, geen clash. We moeten ook het misbruik van het brugpensioen aanpakken.”
 13. Share
  @Piccarts: Overleg nodig tussen generaties volgens @animo, niet wat @VincentVQ volgens hen doet momenteel. #generatiedebat
  Mon, Mar 26 2012 15:09:13
 14. Wat zei Frederick Vandeput van Jong VLD hierop? “De hervormingen van minister Van Quickenborne waren nodig, maar nu wordt het voorgesteld alsof we iets wilden afschaffen. Terwijl iedereen wel weet dat de hervormingen nodig waren.” Het zijn volgens de voorzitter van Jong VLD overigens de vakbonden die de generatieclash in het leven riepen.
 15. Share
  Stoppen met paniek zaaien zegt @JongGroen #generatiedebat
  Mon, Mar 26 2012 15:11:17
 16. Maarten Motté van Jong Groen ziet geen reden voor paniekzaaierij. “De zogenaamde generatieclash is bijna een belediging voor de jongeren,
  alsof zij geen ambitie hebben. Het tegendeel is volgens mij waar. Het is wel merkwaardig dat de problemen met de pensioenen al zo lang aanslepen en dat er nu pas stilletjes aan oplossingen worden gezocht.” Een steek naar de regeringspartijen.

  Privatisering van het pensioenstelsel

  Wat met het privatiseren van het pensioenstelsel? Moeten de pensioenen gebaseerd blijven op de eerste pensioenpijler, met solidariteit over alle lagen of moet iedereen zijn eigen pensioen bij elkaar sparen?

  Jong Groen is duidelijk. “We moeten alles inzetten op de eerste pijler. Dat iedereen spaart voor z’n eigen pensioen klinkt goed, maar dat zal voor veel mensen zeer slecht uitdraaien.” Jong N-VA probeert realistisch te blijven: “De eerste pijler zal niet alles kunnen dekken, pensioensparen blijft dus belangrijk.”

  Wat met de jongerenwerkloosheid?

  Naast de vergrijzing maken veel jongeren zich ook zorgen om de hoge werkloosheid. Welke oplossingen hebben de jongerenpartijen?

  Volgens Jong N-VA is het van belang om de grote bedrijven die wegtrekken en die veel laaggeschoolde jongeren tewerkstellen, hier in België te houden.

 17. Share
  RT @ThomasVO: Meer bedrijven is interessant als zij mensen aannemen. Dus ipv notionele intrestaftrek moet de last op arbeid lager worden. #generatiedebat
  Mon, Mar 26 2012 17:00:37
 18. Zowel Jong CD&V als Jong VLD benadrukten dat de loonlasten onder
  controle moeten gehouden worden, liefst dalen zelfs. Animo ging
  akkoord, maar op voorwaarde dat er een vermogensbelasting wordt
  ingevoerd en wel zo snel mogelijk. Ook Jong Groen ziet de loonlasten het
  liefst dalen maar eist dat die bijdragen dan bij het kapitaal worden
  gehaald.

  En wat met de EU?

  Een toeschouwer vroeg zich af hoe de partijen deze problematiek zien in het kader van de globalisatie. De aanwezige politici leken het eens te zijn dat er ook op Europees vlak moet geijverd worden voor een betere sociale zekerheid en Europese belastingen. Jong N-VA ziet vooral mogelijkheden in de competitiviteit van de Europese Unie, maar op dat vlak moet Vlaanderen wel een tandje bijsteken.

 19. Share
  Europeese sociale zekerheid, straffe plannen op #generatiedebat.
  Mon, Mar 26 2012 15:40:31
 20. En met deze laatste ambitieuze plannen van de jongerenpartijen werd de avond afgesloten. Met drie kernpunten vatten de organisatoren het debat samen. We moeten niet vrezen voor ons pensioen, er bestaat geen generatieclash en als jongeren doen we er best aan zo snel mogelijk een job te zoeken en aan pensioensparen te beginnen!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s