Reem (14 jaar): “Waarom laat je kleine meisjes trouwen?”

Kindhuwelijken zijn wijdverspreid in Jemen. De meeste meisjes zijn er getrouwd voordat ze de leeftijd van 18 jaar bereiken. De mentale en fysieke schade is vaak onherstelbaar, maar deze funeste gevolgen zijn bij religieuze leiders niet bekend.
door Jana Struys 

De foto van Stephanie Sinclair die de eerste prijs in de categorie Contemporary Issues Stories van de World Press Foto Award won, toonde de wereld reeds jonge meisjes met hun mannen. De veertienjarige Reem uit Sanaa was eveneens erg jong toen ze door haar vader werd uitgehuwelijkt aan haar neef, een man van bijna 32.

Op een dag deed Reems vader zijn dochter een niqab aan en bracht haar naar Radda, 150 kilometer ten Zuidoosten van Sanaa, om Reem voor te stellen aan haar toekomstige echtgenoot. Tegen de wil van het jonge meisje werd het huwelijk snel voltrokken. Drie dagen later werd Reem verkracht door haar kersverse echtgenoot. Toen Reem ten einde raad probeerde zelfmoord te plegen, werd ze terug naar haar vader gebracht.

Reem vluchtte weg naar haar moeder en samen stapten ze naar de rechtbank in een poging om Reem te laten scheiden. Maar de rechter stelde dat men in de rechtbank geen kleine meisjes scheidt. Waarop Reem antwoordde: “Maar hoe kan je kleine meisjes dan wel laten trouwen?”

Maar de rechter stelde dat men in de rechtbank geen kleine meisjes scheidt. Waarop Reem antwoordde: “Maar hoe kan je kleine meisjes dan wel laten trouwen?”

Het armste land in het Midden Oosten heeft naast hoge werkloosheidscijfers en wijdverspreide corruptie te kampen met buitensporig veel schendingen van mensenrechten. Uit een onlangs verschenen rapport van Human Rights Watch blijkt dat de gevolgen van vroegtijdig huwen bij jonge meisjes desastreus zijn.

Gezondheidsgevolgen
De meeste meisjes die jong trouwen, worden weggehaald van school en missen zo de kennis en vaardigheden die nodig zijn om zichzelf en hun familie te onderhouden. Velen van hen worden zwanger en krijgen kinderen vlak na hun huwelijk, maar door een gebrek aan onderwijs weten ze vaak niets over gezinsplanning.

Geïsoleerd van hun families en door hun lage sociale status zijn deze jonge meisjes vaak kwetsbaar voor seksueel misbruik.

Verschillende studies toonden reeds aan dat jonge vrouwen tijdens hun zwangerschap grotere risico’s lopen dan oudere vrouwen. Moedersterfte is in Jemen dan ook veelvoorkomend. Kindhuwelijken stellen jonge meisjes en vrouwen daarenboven bloot aan gendergerelateerd geweld. Geïsoleerd van hun families en door hun lage sociale status zijn deze jonge meisjes vaak kwetsbaar voor seksueel misbruik. Kindhuwelijken kunnen dus de mentale en fysieke gezondheid van de meisjes verwoesten.

A New Kind of Tribe

President Ali Abdullah Saleh schafte de minimumleeftijd voor het huwelijk af (Foto Flickr: Osama Al-Eryani)

Geen minimumleeftijd
Uittredend president Ali Abdullah Saleh heeft na 33 jaar officieel de macht overgedragen aan zijn opvolger Abd Rabu Mansur Hadi. De vraag blijft of er met deze machtswissel ook verandering komt in de praktijk van kindhuwelijken en andere discriminatie van meisjes en vrouwen in Jemen.

In 1999 schafte president Saleh de minimumleeftijd voor het huwelijk af. Hij probeerde met deze maatregel aanhang te winnen om aan de macht te kunnen blijven. Jongens en meisjes kunnen er dus op elke leeftijd trouwen, maar in de praktijk zijn het vooral de meisjes die zeer jong en vaak aan veel oudere mannen worden uitgehuwelijkt. De wet in Jemen verbiedt wel geslachtsgemeenschap voordat meisjes hun puberteit bereiken. Maar zoals ook het verhaal van Reem aantoont, garandeert dit verbod geen bescherming.

Zolang een algemeen besef van de schadelijke gezondheidsgevolgen van kindhuwelijken en de invoering van een minimumleeftijd uitblijft, ziet het er dan ook niet naar uit dat kersverse president Hadi de Millenniumdoelstellingen voor zijn land tegen 2015 zal halen.

Advertenties

Een Reactie op “Reem (14 jaar): “Waarom laat je kleine meisjes trouwen?”

  1. Niets nieuws onder de zon! Mohammed de Profeet nam in die tijd al meisjes vanaf 9 jaar mee zijn tent in en deed hetzelfde wat deze schoft deed. Maar het zit in hun cultuur. Hier werd het verborgen gehouden door de macht van het Vaticaan. Ik moet ze niet, voor mij zijn het gewoon pedofielen en diegenen die hier opgroeien weten dat ook zeer zeker wel!

    Ik hoop dat het over vele jaren voor die meisjes en vrouwen er veel beter uit ziet dan nu het geval is.

    Groetjes,

    Jack

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s