Vreedzaam protest tegen maffiageweld in Italië

In maart kwamen in de Italiaanse stad Genova zo’n 100.000 betogers op straat tegen de maffia. Familieleden van slachtoffers van het maffiageweld en ook de voorzitter van de anti-maffiavereniging Libera betoogden. Italië slaagt er maar niet in de maffia te verslaan.
door Gunther Malin 

“De maffia is niet onoverwinnelijk. De maffia is menselijk en zoals alle menselijke dingen kent ze een begin en evolueert ze. Maar ze zal ook een einde kennen”, voorspelde Giovanni Falcone, de beroemde onderzoeksrechter. Falcone bracht in 1984 een van de grootste maffiabazen, Salvatore Riina, voor het gerecht.

In 1992 werd de maffiajager vermoord. Nu, 20 jaar later, is de georganiseerde misdaad in Italië nog steeds springlevend. Wanneer ze haar einde zal kennen, weet niemand. De antimaffiabeweging geeft de strijd echter nog lang niet op.

Italianen verenigen zich
‘Naar een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een Italië tegen maffia en corruptie’, zo luidt de slogan van de vereniging Libera. De vereniging organiseerde onlangs een massabetoging in Genova. Onder de vele betogers waren familieleden van maffiaslachtoffers. Ze droegen allemaal T-shirts met namen van hun geliefden die ze verloren in het geweld van de georganiseerde misdaad.

Betoging in Genova van 'Libera' (CC Foto: Libera contro le mafie)

Libera organiseert niet alleen betogingen. De vereniging is een koepel van zo’n 1.200 verenigingen, scholen en groeperingen die samen de maffia een halt willen toeroepen. Ze probeert te sensibiliseren via onderwijs, maar ook door elk jaar de slachtoffers van de georganiseerde misdaad te herdenken. Libera zet zich ook in om bijvoorbeeld geconfisqueerd vastgoed in te zetten voor sociale doeleinden. In verschillende regio’s hebben studenten illegale huizen en villa’s al getransformeerd tot boerderijen of wijngaarden.

Jeugdige vuist
De jonge Italiaanse scouts zorgden voor een vlot verloop van de betoging en betuigden op die manier hun steun aan het initiatief. Tussen de betogers zelf liepen ook veel jongeren. De Italiaanse jeugd verheft steeds vaker en luider haar stem tegen de georganiseerde misdaad.

 “Vandaag zijn we hier samen om de maffia duidelijk te maken dat ze zal verliezen. En dat wij zullen winnen.”

Een voorbeeld is de organisatie Ammazzateci tutti (Vermoord ons allemaal), ontstaan in Zuid-Italië in 2005. Il Movimento, zoals ze zichzelf ook noemt, is ondertussen uitgeroeid tot een nationale vereniging van jongeren die strijden tegen de maffia. De organisatie doet aan sensibilisering via betogingen, congressen en lezingen in scholen. De jongeren van il Movimento kregen al diverse onderscheidingen voor hun inzet.

Enorm draagvlak
Een enkele betoging bracht meer dan 100.000 mensen op de been. Op een vreedzame manier maakten zij een vuist tegen de Italiaanse georganiseerde misdaad. De kleurrijke optocht is een bewijs van het grote maatschappelijke draagvlak in Italië voor de anti-maffiabewegingen. De betoging bewijst ook dat de slachtoffers van de maffia nog lang niet vergeten zijn.

De Italiaanse president Giorgio Napolitano sprak eveneens zijn steun uit voor de anti-maffiaverenigingen. “De voortdurende inspanning om de herinnering aan de slachtoffers van de maffia levend te houden, draagt bij tot de beperking van de bewegingsruimte voor de georganiseerde misdaad”, meldde hij in een persbericht.

“De maffia is niet onoverwinnelijk. De maffia is menselijk en zoals alle menselijke dingen kent ze een begin en evolueert ze. Maar ze zal ook een einde kennen.”

Een andere bekende Italiaan die strijdt tegen de maffia is Roberto Saviano, journalist en auteur van onder andere Gomorrah. Zijn boek maakte van hem een van de uithangborden van de ‘antimaffia’, maar ook een doelwit voor de criminele organisaties. Via deze link vind je een kort, maar interessant interview van de BBC met Saviano (Engelstalige ondertiteling).

Don Ciotti, voorzitter van Libera, vatte de boodschap van de betoging kernachtig samen: “Vandaag zijn we hier samen om de maffia duidelijk te maken dat ze zal verliezen. En dat wij zullen winnen.”

Dit artikel verscheen eerder op Stampmedia en MO*.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s