Gesprek met jonge moslim: “Rol van de vrouw in de islam is niet te onderschatten”

Op maandag 2 april 2007 schreef De Morgen: “Vertaalster bant het slaan van vrouwen uit Koran”. Moslimmannen moeten volgens de Amerikaanse moslima Laleh Bakhtiar hun opstandige vrouwen niet ‘slaan’, maar er gewoon eventjes ‘van weggaan’. ‘Koekje bij de koffie’ ging op de thee bij een jonge moslim, geboren en getogen in Oostende, en vroeg om uitleg bij de positie van de vrouw in de islam.
door Jana Struys

Der Koran

De Koran. (Foto Flickr: Mark Max Henckel)

Het blijft een heikel en complex thema: de verhouding tussen man en vrouw in de islam. Vaak wordt er verwezen naar een beruchte passage uit de Koran, het heilige boek van de moslims, waar mannen “opzichters over de vrouwen” worden genoemd en het advies krijgen: “Zij van wie gij opstandigheid vreest, vermaant haar en vermijdt haar op de rustplaatsen en slaat haar.”

“Elke echte man en heer, moslim of niet zou zijn vrouw dan ook als prinses moeten behandelen.”

De meest gebruikte vertaling van het woord ‘daraba’ is ‘slaan’, maar het woord komt ook in de betekenis van ‘geven’ en ‘vertrekken’ voor. Volgens Bakhtiar is de juiste betekenis ‘weggaan van’, maar islamkenner Neal Robinson blijft erbij dat de vertaling van ‘daraba’ niets anders kan zijn dan ‘slaan’. Hij voegt er echter aan toe dat passages zoals deze in een historische context moeten geplaatst worden.

Of een man volgens de Koran zijn vrouw mag slaan of niet, vormt de aanleiding van een gesprek met Marawan Wanis, een 21-jarige moslim die opgroeide in Vlaanderen.

Gelijk maar anders
“De positie van de vrouw is vaak het eerste onderwerp dat wordt aangehaald als men over de islam wil spreken”, zegt Marawan. “De rol van de vrouw in de islam is echter niet te onderschatten, de vrouw wordt hoog aangeschreven. Zeker haar rol als moeder en echtgenote. Man en vrouw zijn in de islam gelijk, maar ze zijn ook anders. Ik denk maar aan iets simpels, maar toch opvallends: onze lichaamsbouw.”

“De rol van de vrouw in de islam is niet te onderschatten, de vrouw wordt hoog aangeschreven. Zeker haar rol als moeder en echtgenote.”

“De islam geeft de man en de vrouw dus bepaalde verantwoordelijkheden aan de hand van hun lichamelijke, emotionele en psychologische eigenschappen. Er wordt dan ook gekeken naar de taken die zij hebben in de gemeenschap. De Koran vertelt ons heel duidelijk dat de vrouw gelijk is aan de man, maar ze hebben elk hun eigen rechten en plichten.”

Muslim Couple

Een islamitisch koppel. (Foto Flickr: Br_Sarooj)

“Zo wordt er binnen het gezin van de man bijvoorbeeld verwacht dat hij de leidende rol opneemt wat de financiële kant betreft: hij zorgt onder meer voor huisvesting en eten. Maar er is zeker niets mis mee als de vrouw deze taken opneemt. Dat is zeker niet verboden, maar het is evenmin aan te raden. De vrouw hoort eigenlijk het huishouden en de zorg voor de kinderen op zich te nemen omdat dit meer bij haar natuurlijke aard past.”

“Eigenlijk komt het hier op neer: wanneer de vrouw de rol van de man gaat spelen, wordt zijn rol overbodig en gaat dit zorgen voor spanning. Man en vrouw moeten hun eigen rollen hebben en volgen, want dat leidt tot aanvulling, begrip en wederzijds respect”, aldus Wanis.

Kostwinner
“Als ik later trouw, zou mijn vrouw dan mogen werken? Liever niet. Waarom zou ze werken als ik er voor kan zorgen dat het niet nodig is dat ze werkt. Ze zou van mij mogen werken, maar ik zou haar aansporen om het niet te doen.”

“De vrouw hoort eigenlijk het huishoudelijke gedeelte  en de zorg van de kinderen op zich te nemen, omdat dit meer bij haar natuurlijke aard past.”

“Waarom? Stel, ik werk bijna fulltime en heb daarnaast met mijn vrouw de verantwoordelijkheid over twee kinderen. Dan lijkt het mij onverantwoord als we alle twee voltijds gaan werken. Kinderen staan bij ons centraal en daarbij hoort een goede opvoeding. En voor die opvoeding heeft de vrouw de grootste en meest ondersteunende rol.”

En de man dan?
“Elke echte man en heer, moslim of niet, zou zijn vrouw dan ook als prinses moeten behandelen.“ stelt Marawan. “Een man hoort eigenlijk ook niet naar een vrouw te kijken. Een eerste blik mag, maar een tweede keer kijken niet meer.”

Wie wil weten wat de Koran zo nog allemaal (voor)schrijft, kan er altijd eens een online Nederlandse vertaling op naslaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s