Aliens spotten nu ook wetenschappelijk verantwoord

Aliens spotten is niet langer enkel een hobby voor een handvol zonderlingen die ‘s nachts de woestijn in trekken. SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) lanceerde begin maart immers een website die het grote publiek wil betrekken bij de zoektocht naar buitenaards leven.
door Lien Santermans

Vanuit je luie zetel naar aliens speuren, het kan tegenwoordig. Dit dankzij Jill Tarter, directrice van het SETI Research Centrum, die drie jaar geleden de TED-prijs in ontvangst mocht nemen. Deze prijs wordt uitgereikt aan individuen met een buitengewoon idee en laat hun wens in vervulling gaan. Tarters droom om zoveel mogelijk earthlings te betrekken bij de zoektocht naar buitenaards leven, kon dankzij de steun van TED dan ook werkelijkheid worden.

Crowdsourcing alien life

De Allen Telescope Array in het Hat Creek Radio Observatory te Californië (Foto Flickr: armigeress)

Op setilive.org zendt de organisatie sinds begin maart live de radiofrequenties uit die ze met de Allen Telescope Array (ATA) waarneemt en laat het publiek meezoeken naar buitengewone activiteiten. Aangezien onze aardse technologieën via radiofrequenties tot in het heelal waarneembaar zijn, zouden die van een buitenaardse intelligente samenleving dat immers ook wel eens kunnen zijn.

SETI hoopt dat het menselijke oog signalen zal opmerken die automatische verwerkingssystemen tot nu toe over het hoofd zagen. Wanneer voldoende vrijwilligers tegelijkertijd een potentieel buitenaards signaal waarnemen, onderbreekt de ATA haar ronde en gaat meteen een tweede kijk nemen. De telescopen staan gericht op planeten die volgens Keplers ontdekkingen de meeste kans maken om bewoond te zijn.

Een gemeenschap van vrijwilligers
Tarter hoopt dat de website een gemeenschap van vrijwilligers zal creëren die de wetenschappers en technologen bijstaat in hun zoektocht naar signalen van buitenaardse technologie. “Onze automatische detectiesystemen negeren bepaalde frequenties omdat er gewoonweg te veel signalen zijn,” vertelt Tarter. “De meeste van deze signalen zijn afkomstig van aardse communicatie- en entertainmenttechnologie, maar tussen al dit lawaai zit er misschien wel een signaal van buitenaardse technologie verstopt.”

Wil je zelf helpen zoeken naar buitenaards leven? Op de website vind je tutorials die uitleggen hoe je signalen kan classificeren. Daar gaat ET’s privacy!

Jill Tarters toespraak op de TED-conferentie in LA in 2009:

______________________________________________________

SETI is een private vzw voor wetenschappelijk onderzoek en educatie. De organisatie onderzoekt het ontstaan van leven in het universum en tracht er verklaringen voor te vinden. Daarvoor gaat ze na in welke mate er leven voorkomt in het heelal en zoekt ze sinds 1984 naar buitenaards intelligent leven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s