“Ik wil dat het internet mij vergeet”: Spanje sleept Google voor rechter

Na een stroom van klachten neemt Spanje het op voor zijn burgers door de Amerikaanse mediagigant Google voor de rechter te slepen. Het land eist de mogelijkheid om persoonlijke gegevens op het internet te wissen en claimt daarvoor het recht op vergetelheid.
door Sarah Verbeke

Enquêtes, nieuwsbrieven of wedstrijden, je geeft vaak zonder nadenken persoonlijke data prijs op het web. Die informatie is zo weggeklikt, maar blijft voor eeuwig online beschikbaar en kan makkelijk door eender wie worden opgespoord via zoekmachines.

Het hoofdkwartier van Google in Californië (Foto Flickr: Ovens)

Schadelijke informatie
In Spanje regent het sinds enkele jaren klachten van particulieren die privé-informatie van het internet willen verwijderen. Meestal omdat ze die niet met de hele wereld willen delen, maar soms ook omdat de gegevens incorrect en schadelijk zijn. Zo werd een Spaanse chirurg in 1991 verdacht van criminele nalatigheid, maar de man bleek onschuldig. Tot op vandaag leidt zijn naam in zoekmachines echter naar berichten over de zaak, met nefaste gevolgen voor zijn reputatie en carrière.

Het Spaanse gerechtshof meent dat het recht op vergetelheid universeel is en dus overal nageleefd moet worden.

Universeel recht op vergetelheid
Eerder stapten Frankrijk en Italië met gelijkaardige klachten naar het gerecht in Californië, waar Google zetelt, maar ze vingen er bot. Het mediabedrijf zou immers enkel onder het Amerikaanse rechtssysteem vallen en moet zich dus niet aan de Europese regels houden wat bescherming van privé-informatie betreft. Daarnaast beroept Google zich op het argument dat het sommige zoekresultaten niet mag of kan verwijderen, omdat dat gelijk zou staan aan censuur.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg (Foto Flickr: KLammipic)

Spanje laat het daar echter niet bij.Samen met het AEPD (Spaans agentschap voor de bescherming van data) verzamelde de regering 130 concrete gevallen waarmee ze naar het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg trekt. Het Spaanse gerechtshof meent  immers dat het recht op vergetelheid universeel is en dus overal nageleefd moet worden. In Luxemburg hoopt Spanje het opslaan van persoonsgegevens te  reguleren en de activiteiten van zoekmachines vast te leggen, om in de toekomst elke discussie te kunnen vermijden.  Of Google het zover zal laten komen, is natuurlijk de vraag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s