“Burgerdienst voor jongeren heeft belangrijk sociaal nut”

Exact vijf jaar geleden kopte De Standaard ‘Javaux pleit voor verplichte burgerdienst’. Volgens Jean-Michel Javaux (Ecolo) kon een verplichte burgerdienst voor jongeren een oplossing bieden voor het geweld bij het openbaar vervoer. Zijn voorstel raakte nooit uitgewerkt, maar een vrijwillige burgerdienst bestaat ondertussen wel.
door Gunther Malin

Op 16 april 2007 was er een treinstaking ten gevolge van agressie tegen een treinbegeleider. Jean-Michel Javaux zag een verplichte burgerdienst als een mogelijke oplossing voor dat soort geweld. Werkloze jongeren, zonder diploma hoger onderwijs, zouden verplicht een jaar bij een ngo moeten werken. Nick Mouton (N-VA) uitte op de website van Jong N-VA de hoop dat het voorstel geen ‘losse flodder’ (sic) was in het licht van de federale verkiezingen. Zijn woorden waren haast profetisch, want het voorstel van Javaux verdween in het niets.

Dan maar vrijwillig
In België bestaat er echter wel een platform dat een vrijwillige burgerdienst organiseert. Jongeren voor de Samenleving is een koepel van bijna honderd organisaties die jongeren de kans geeft zich in te zetten voor de maatschappij. Het moedigt jongeren tussen 18 en 25 jaar aan om zich te engageren voor solidaire projecten, zoals Groep Intro (Gent) en Kras Jeugdwerk (Antwerpen). Bovendien gaat het volgens het platform eerder om een samenlevingsdienst, dan om een burgerdienst.

Dit soort vrijwillige burgerdienst is geen nieuw verschijnsel. In zes Europese landen is dit soort project al institutioneel erkend.

Dit soort vrijwillige burgerdienst is geen nieuw verschijnsel. In zes Europese landen is dit soort project al institutioneel erkend. In Frankrijk is er bijvoorbeeld de Service Civique, in Italië de Servizio Civile en in Duitsland de Zivildienst.

Jong project
Dit jaar organiseert Jongeren voor de Samenleving het project voor de eerste keer in Vlaanderen. De inschrijvingen zijn ondertussen achter de rug. Het aantal deelnemers ligt nog laag, maar Stefan De Ferm, verantwoordelijke van het Nederlandstalige platform, is tevreden. “Tien Vlaamse en een dertigtal Franstalige jongeren schreven zich in”, zegt hij. “Al bij al kunnen we dat een succes noemen. Ik denk wel dat we tegen volgend jaar, met meer middelen en communicatiemogelijkheden, meer jongeren kunnen bereiken.”

Jongeren voor de Samenleving

Gemotiveerde vrijwilligers van Jongeren voor de Samenleving (Foto ingestuurd)

Het project loopt nog tot eind augustus. De organisatie voorziet vormingsessies voor de jongeren en geeft hen de kans om hun ervaringen uit te wisselen met de andere deelnemers, zowel binnen hun taalgemeenschap als over de gemeenschappen heen. Dankzij hun engagement ontwikkelen zij niet alleen een actieve en kritische burgerzin, maar ontdekken ze ook zichzelf.

Nog geen wettelijk kader
De vrijwillige burgerdienst is momenteel nog niet geregeld via een wettelijk kader. Sommige projecten kunnen voorlopig wel rekenen op werkingssubsidies van de regering. Jongeren voor de Samenleving kreeg van de Vlaamse regering zo’n subsidie voor het pilootproject van dit jaar. Toch is een institutioneel kader nodig. “We hopen dat er tegen 2013 een wettelijk kader is”, zegt De Ferm. “Er is momenteel een wetsvoorstel ingediend door senator André du Bus (cdH). Hij staat enorm achter het project.”

“We hopen dat er tegen 2013 een wettelijk kader is. Er is momenteel een wetsvoorstel ingediend door senator André du Bus (cdH). Hij staat enorm achter het project.”

Het gebrek aan een wettelijke regeling betekent niet dat er geen politieke interesse is voor samenlevingsdiensten. In Wallonië krijgt het platform al de steun van enkele zware kleppers, zoals André Flahaut (PS) of de partijen Ecolo en cdH.

Het politieke draagvlak in Vlaanderen is momenteel nog klein. Dat is echter geen gevolg van desinteresse bij de Vlaamse regering. “Vorig jaar hebben we vooral ons netwerk in Vlaanderen uitgebreid door organisaties aan te spreken. Pas daarna zijn we ons gaan concentreren op de politiek. Ik ben echter van mening dat veel politici wel achter ons project staan”, legt De Ferm uit. Naast Pascal Smet (SP.A) kan het platform ook rekenen op onder andere Gwendolyn Rutte (Open VLD) en Sabine Poleyn (CD&V).

Waarom niet verplichten?
Wat denkt De Ferm eigenlijk van een verplichte burgerdienst? “Als platform kunnen wij ons daar niet over uitspreken. Er zijn verschillende meningen onder de organisaties”, zegt De Ferm. “De verplichting is momenteel sowieso niet aan de orde. Praktisch is dat niet haalbaar.” Hij sluit echter niet uit dat het debat binnen enkele jaren opnieuw oplaait. “Binnen tien jaar kunnen we met al onze leden bijvoorbeeld het debat aangaan. We kunnen dan eens kijken wat onder andere het middenveld ervan denkt.”

“De verplichting is momenteel sowieso niet aan de orde. Praktisch is dat niet haalbaar.”

“Er zijn natuurlijk belangrijke argumenten voor die – verplichte – burgerdienst. Ze zou een structuur bieden die alle jongeren uit alle verschillende milieus samenbrengt. Door zo’n sociale mix worden barrières tussen jongeren uit verschillende milieus weggehaald. De samenlevingsdienst heeft een belangrijk sociaal nut”, besluit De Ferm.

Voor wie geïnteresseerd is in de werking van het platform Jongeren voor de Samenleving kan deze reportage een hulp zijn:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s