Dansen tot de laatste metro

Wie slim is, laat de beentjes niet langer zwaaien tot in de vroege uurtjes, maar betreedt de dansvloer meteen na het werk of op een zondagnamiddag. In Londen hebben ze het fenomeen microclubbing al goed onder de knie, schrijft The Guardian.
door Jana Struys

Onze ouders deden het in de jaren ’70 ook al: beginnen met feesten om 20u, huiswaarts keren rond middernacht. In de Britse metropool vormt er zich dagelijks nog voor acht uur ’s avonds een rij voor de ingang van de nachtclub 93 Feet East. Ook op zondagmiddag speelt er zich een ongewoon tafereel af: een dertigtal mensen staat te wachten om het uitgaansleven in te duiken op klaarlichte dag.

93 Feat East crowd

Feestgedruis in 93 Feat East (Foto Flickr: peprince)

Party voor pendelaars
Binnen klinkt housemuziek, buiten staan de hamburgerstalletjes opgesteld. Feestbeesten kunnen hun lege maag vullen alvorens ze de eerste danspasjes zetten. Het after-work publiek wordt in Londen dagelijks en op zondagnamiddag op zijn wenken bediend.

Rond 21u30 is de dansvloer afgeladen vol met clubbers die zich bedienen van drankjes in plastieken bekers en zich ontdoen van bezwete pullovers. Het lijkt alsof de nacht op z’n einde loopt. Dit microclubbing, het fenomeen waarbij nachtclubs met bekende DJs tjokvol zitten voor middernacht, wordt door Phil Dudman, redacteur bij MixMag, het “laatste trein syndroom” genoemd.

Assepoesjes
Vele clubs lopen na klokslag 12 uur leeg want werklui nemen dan de laatste bus of metro huiswaarts. Ook het begin van de avond zetten de microclubbers anders in. In plaats van de avond te starten op café, duiken feestvierders die aan een avondje uit beginnen, graag meteen de dansclubs in.

Cinderella and Prince 1-26-09 IMG_6555

Ook Assepoester moest het feest voor middernacht verlaten.. (Foto Flickr: stevendepolo)

Deze shift naar vroege avondjes uit, zonder dat het gevoel van de all-night club verloren gaat, heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Ook in Vlaanderen rijzen steeds meer initiatieven uit de grond. Zo sprongen de maandelijkse Out of Office in Leuven of Pré-soirée in Antwerpen reeds mee op de feestkar.

Hoogtepunt
Allicht valt de populariteit van microclubbing te wijten aan de veranderende prioriteiten van een generatie die niet op regelmatige uren moet werken. Ook kinderen of andere verplichtingen maken avondjes uit die vroeg starten en eindigen zinvol. Zo mist niemand de kans om te dansen en kan men de volgende dag toch fris op het werk verschijnen.

Het meest aantrekkelijke aan het laatste-metro-fenomeen, of het nu tijdens de week is of tijdens het weekend, is de kortstondige fun zonder dat je daags nadien nog kampt met pijnlijke naweeën. Misschien is het nog niet zo’n slecht idee om de feestnacht te beëindigen op zijn climax?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s