Vlaanderen in de ban van amateurkunst

Van 27 april tot 6 mei vindt in Vlaanderen de 17e editie van de Week van de Amateurkunsten (WAK) plaats. Tijdens deze feestelijke tiendaagse kan je op tientallen locaties kennismaken met allerhande amateurkunstenaars die je graag inwijden in hun culturele passie.
door Sarah Verbeke

Affiche Week van de Amateurkunsten (Foto: http://www.wak.be)

Maar liefst een op drie Vlamingen houdt zich in zijn vrije tijd bezig met kunst. Voor negen landelijke amateurkunstorganisaties reden genoeg om de handen in elkaar te slaan en voor de 17e keer de Week van de Amateurkunsten te organiseren. Katrien De Bruycker van het Forum voor Amateurkunsten licht het doel van de WAK toe: “Ten eerste willen we de amateurkunsten in de spotlight zetten. Daarnaast is het de bedoeling de gemeentes te stimuleren om meer inspanningen te leveren voor amateurkunstenaars door bijvoorbeeld hun culturele centra voor hen open te stellen. Dat gebeurt vandaag  nog te weinig.”

Over de grens
Door zich te verbinden met andere evenementen, zoals het Feest van de Folk en Erfgoeddag, wint de WAK elk jaar aan bekendheid. Ook de wedstrijden die de organisatie inricht dragen daartoe bij. Zo is er de WAK-fotowedstrijd en reikt Vlaams minister van Cultuur Schauvliege dit jaar voor het eerst de Amateurkunstenprijs uit. Daarnaast richt de WAK zich specifiek op jongeren door educatieve pakketten, wedstrijden, workshops en publicaties aan te bieden aan scholen en jeugdbewegingen.

“In Vlaanderen schuilt heel veel onzichtbaar talent. Je bakker, slager of leerkracht kan een gepassioneerde amateurkunstenaar zijn, zonder dat je het weet.”

Sinds enkele jaren gaat het amateurkunstfeest internationaal. Twee jaar geleden werd in Nederland voor het eerst de Week van de Amateurkunst ingericht, en ook in Groot-Brittannië en Scandinavië krijgt het project vaste voet aan de grond.

Week van de Amateurkunsten 2011 (Foto Flickr: Cultuurcentrum Mechelen)

Home made
Elk jaar krijgt de culturele tiendaagse een centraal thema mee, dat als inspiratiebron kan dienen voor de organisatie van activiteiten. Met het onderwerp “Home made” gaat de WAK in 2012 de do-it-yourself-toer op. In deze tijden van massaconsumptie grijpen we graag terug naar authenticiteit, originaliteit en gezelligheid. Zelf aan de slag gaan is weer hip en daarom zet de WAK alles wat huisgemaakt is in de kijker.

Kunst met kleine K
Waarom de WAK een bezoekje waard is? “In Vlaanderen schuilt heel veel onzichtbaar talent”, zegt De Bruycker. “Zo kan je bakker, slager of leerkracht een gepassioneerde amateurkunstenaar zijn, zonder dat je het weet. Amateurkunst is altijd verrassend en steunt op twee belangrijke pijlers. Enerzijds is er de kwaliteit van het werk – waarover soms te discussiëren valt -, en anderzijds het sociale aspect: het enthousiasme van de deelnemers, het groepsgevoel.”

Week van de Amateurkunsten 2009 (Foto Flickr: CarolienC)

Cupcakes en paaldansen
Dit jaar is de WAK goed voor zo’n 750 activiteiten in de meest uiteenlopende disciplines. Een greep uit het ruime aanbod:  cupcakes bakken, Japanse percussie, puzzelkalligrafie, ontbijttheater, glasblazen en paaldansen. Het volledige programma en het WAK-lied vind je op de website van de WAK. Ga zeker eens een kijkje nemen, je vindt er ongetwijfeld je gading!

Bekijk ook dit promofilmpje van de WAK 2011 in Hechtel-Eksel:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s