Jazz en graphic novel slagen voor relatietest met Graphicology

Een nieuwe samenwerking tussen striptekenaar Philip Paquet en het Oscarwinnende Brussels Jazz Orchestra bracht woensdag het publiek in de stadsschouwburg in Leuven in vervoering. Zes graphic novels werden afgespeeld en live begeleid door op maat geschreven composities.
door Suzanne Ryvers

© Philip Paquet

Paquet is een illustrator (maar ook schilder en muzikant) met een passie voor jazz. Zijn liefde voor muziek trekt hij graag door naar zijn werk. Zo schreef hij graphic novels over jazzlegendes als Louis Armstrong en Miles Davis en ontwierp hij hoezen voor het platenlabel Blue Note. In 2007 bracht hij al twee stripalbums uit (‘Over naar jou’ en ‘Weer over naar jou’) waarbij een soundtrack op maat geleverd werd. Maar hij bracht strips en muziek ook in andere combinaties te berde.

Onder de naam Cyclop Max zorgt Philip Paquet samen met Gilliom Werner Claessens voor ‘tekenperformances’ of live illustraties, bijvoorbeeld op de retrofeestjes van Radio Modern. Maar ook tijdens jazzconcerten van het Frank Vaganée Trio (FV3) laten ze zich leiden door de muziek. Diezelfde Frank Vaganée is lid van het Brussels Jazz Orchestra (dat meewerkte aan de Oscarwinnende soundtrack van The Artist), waar Philip Paquet zijn recentste samenwerking mee afsloot.

Graphicology is het resultaat van de zes soundtracks die gecomponeerd werden op de verhalen van Paquet. De jazzmuziek wordt live gespeeld, de graphic novels deze keer niet. Die worden keurig geprojecteerd op het witte doek, terwijl het Brussels Jazz Orchestra met zijn big band jazz de verhalen naar een hoger niveau tilt. In het zwart-wit leren we zo de levensloop kennen van Louis Armstrong en Charlie Parker. Maar ook het proces waar de striptekenaar door moest om de verhalen op papier te zetten wordt uit de doeken gedaan, met een speciale rol voor elk van de 16 muzikanten van het Brussels Jazz Orchestra.

De première van Graphicology vond al in februari plaats in Amsterdam, woensdag 18 april was Leuven aan de beurt. Pas in oktober zijn de graphic novels met begeleiding van het BJO weer te aanschouwen in Brussel, maar het is het wachten waard. Graphicology is een toegankelijk concert voor jazzleken, dat ook de kenner zal bekoren.

© Philip Paquet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s