Nederlanders willen frisse wind door ‘Huis van Oranje’

Exact vijf jaar geleden kopte De Standaard “Nederlanders willen Willem-Alexander snel op de troon”. Vijf jaar later zit koningin Beatrix nog steeds stevig in het zadel en vieren onze noorderburen vandaag Koninginnedag. Vieren ze oprecht hun koningin of hopen ze nog steeds op een troonsopvolging?
door Gunther Malin 

Voor Koninginnedag organiseert de Nederlandse publieke omroep NOS een enquête in samenwerking met het onderzoeksbureau Synovate. De enquête stelt vragen zoals “Hoe kijkt men aan tegen de monarchie?”, “Wanneer moet Beatrix troonsafstand doen?” en “Welk lid van het koningshuis is het meest populair?”. In 2007 zei 70% van de Nederlandse bevolking dat het tijd was voor koningin Beatrix om afstand te doen van de troon en in 2011 antwoordde 33% dat ze in 2013 moet opstappen. Dan wordt ze namelijk 75 jaar.

Koningin Beatrix

Koningin Beatrix in Den Haag, 2011 (Foto Flickr: zilverbat)

Bescheiden populariteit
Opvallend resultaat in de meest recente enquête (2011) is de lage populariteit van de koningin. Maar liefst 53% van de Nederlanders vindt prinses Maxima het meest sympathieke lid van het koningshuis. Ze wordt gevolgd door koningin Beatrix, met slechts 15% van de Nederlanders achter zich. Haar zoon, en troonopvolger, Willem-Alexander staat op de derde plaats.

Hoewel Beatrix dus op de tweede plaats staat in de royalty-hitlijst, hinkt ze met haar 15% ver achter op Maxima. Haar populariteit gaat de laatste jaren echter wel in stijgende lijn. Bovendien is 77% van de Nederlanders tevreden tot zeer tevreden over Beatrix als staatshoofd.

Doei, Beatrix?
De enquête peilde eveneens naar de mening van de Nederlanders over een troonsafstand. Bijna zeven op tien Nederlanders zien Beatrix liefst ten laatste in 2015 de kroon doorgeven aan haar zoon Willem-Alexander. Twee op tien Nederlanders zien dat liefst zo snel mogelijk gebeuren,  maar de meerderheid kiest echter voor 2013, wanneer de koningin 75 wordt.

Bijna zeven op tien Nederlanders zien Beatrix liefst ten laatste in 2015 de kroon doorgeven aan haar zoon Willem-Alexander.

De wens voor een troonsopvolging betekent echter niet dat het Nederlandse volk volledig achter Willem-Alexander staat. Slechts 15% van de bevolking had in 2011 ‘zeer veel vertrouwen’ in de kroonprins. De meerderheid had ‘tamelijk veel vertrouwen’. Dat vertrouwen is echter in dalende lijn sinds 2009.

Doei, monarchie?
De Belgen houden wel eens van een rondje monarchie-bashing, zowel onder de bevolking als in regeringskringen. Maar Nederland viert elk jaar trouw Koninginnedag, dus zijn volk moet wel van de monarchie houden? Volgens de enquête in ieder geval wel. Meer dan zeven op tien Nederlanders kiezen voor de monarchie en nog geen twee op tien voor een republiek. “We zien geen veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Nederland is net zo koningsgezind”, stelt het rapport van Synovate.

De privileges, de jaarlijkse uitkering en de macht binnen de regering zijn volgens onze noorderburen niet meer van deze tijd.

Niet afschaffen, maar misschien wel aanpassen? Meer dan de helft van de bevolking vindt de macht van koningin Beatrix net goed. Toch stijgt sinds 2007 het aantal Nederlanders dat de macht meer beperkt wil zien. Het koningshuis moet ook moderner. Zo zijn de privileges, de jaarlijkse uitkering en de macht binnen de regering volgens onze noorderburen niet meer van deze tijd.

Koninginnedag wordt Koningsdag
Een troonsafstand van koningin Beatrix betekent niet het einde van Koninginnedag, vinden de Nederlanders. Een overgrote meerderheid vindt een naamsverandering naar Koningsdag meer dan voldoende. Een eenvoudig defilé zoals bij koningin Juliana (voorgangster van Beatrix, regeerde van 1948 tot 1980, nvdr.) kan maar op matig enthousiasme rekenen.

Ook de Vlaamse televisie zal vandaag ongetwijfeld even oranje kleuren tijdens de televisiejournaals, maar Koekje bij de koffie biedt je alvast een filmpje om je in de sfeer te brengen. Koninginnedag, 2011. Hup, Beatrix, hup!:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s