Europa heeft vragen bij strenge Hongaarse daklozenwet

Eind vorig jaar ging in Hongarije een streng daklozenbeleid van kracht. Na een eerste waarschuwing riskeren daklozen die op straat slapen een hoge boete of zelfs een gevangenisstraf. Europa stelt zich vragen bij deze rigoureuze maatregelen.
door Sarah Verbeke

Hongarije kampt al jaren met een hoge werkloosheid, die een groot aantal daklozen tot gevolg heeft. De economische crisis dreef dat getal op tot zo’n 35 000 daklozen in het hele land, waarvan een kleine helft leeft in de hoofdstad Boedapest. Door het grote opvangtekort nam het aantal klachten van burgers steeds toe, waardoor de regering zich genoodzaakt zag maatregelen te treffen.

Dakloze in Boedapest (Foto Flickr: shakeyblakey)

Boete of celstraf
In december 2011 vaardigt het Hongaarse parlement een nieuwe wet uit die het daklozenprobleem moet aanpakken. Personen die voor de tweede keer in een halfjaar op straat slapen, krijgen een boete van 445 euro of worden gevangen gezet.  Of hoe dakloosheid strafbaar kan worden.

Hevige kritiek
Na het lanceren van de wet bleef de kritiek niet lang uit en vooral liefdadigheids- en mensenrechtenorganisaties sloegen alarm. Zij verwerpen de wet omdat daklozen door het opvangtekort nergens anders heen kunnen dan op straat. Miklos Vecsei, hoofd van de Hongaarse liefdadigheidsdiensten, meent dat de maatregelen er enkel kwamen op vraag van enkele burgers, zonder dat er diepgaand onderzoek aan vooraf ging. Hij eist dat de regering het daklozenprobleem oplost, in plaats van het te verhullen.

Het bestraffen van dakloosheid versterkt het stigma dat daklozen sowieso al meedragen.

(Foto Flickr: Alessandro Silipo)

De Hongaarse regering probeert de tegenstanders van de wet te sussen met de aankondiging plannen te hebben om meer opvang te voorzien.  Tevergeefs, want volgens de critici zouden er dan nog steeds te weinig plaatsen zijn om alle daklozen te helpen. Daarbij kan dit niet rechtvaardigen dat mensen die ondanks de nieuwe ruimtes geen opvangplaats vinden, beboet of opgesloten worden. Het bestraffen van dakloosheid versterkt immers het stigma dat daklozen sowieso al meedragen.

Europa grijpt in
Ook Europa heeft vragen bij het Hongaarse daklozenbeleid. In maart uitten enkele rapporteurs van het Europees Parlement inzake armoede, mensenrechten en recht op huisvesting kritiek op de nieuwe wet, en vragen Hongarije om deze te herzien. Het valt nog af te wachten welke acties de Hongaarse regering zal ondernemen.

2 Reacties op “Europa heeft vragen bij strenge Hongaarse daklozenwet

  1. Lezenswaardig artikel maar geschreven door iemand die ter plekke niet of te weinig bekend is, De tweede foto toont geen dakloze maar één van het groepje vaste bedelaars die hier hun beroep van hebben gemaakt. Het probleem speelt al jaren en is veel schrijnender. Meer informatie: mail!

  2. Marijn Cornelissens

    Dus mensen die al helemaal de grond zijn ingetrapt, krijgen nog een trap na! Fijn is dat. Lijkt op het asielzoekersbeleid in Nederland.

Plaats een reactie